Hoewel iedereen in Nederland recht heeft op een advocaat, is het niet altijd mogelijk om deze kosten te betalen. Gelukkig bestaan er in Nederland, zoals in veel andere Europese landen, ook verschillende vormen van gesubsidieerde rechtshulp. In dit blog lees je alles over pro deo advocaat, advocaat van onvermogen en andere vormen van gesubsidieerde rechtshulp in Europa.

Pro deo advocaat

In Nederland is het mogelijk om een pro deo advocaat te krijgen als je inkomen onder de armoedegrens ligt. De Staat betaalt dan de advocaat, waardoor je geen kosten hebt. Een pro deo advocaat is een advocaat die door de Nederlandse overheid is gecontroleerd en gecertificeerd. Om er zeker van te zijn dat je recht hebt op een pro deo advocaat, kun je de website Advocatenkosten.nl raadplegen.

Advocat van onvermogen

Een advocaat van onvermogen is een advocaat die je kan inzetten wanneer je geen recht hebt op een pro deo advocaat, maar de advocaatkosten niet kan betalen. De advocaat van onvermogen wordt betaald door de Nederlandse overheid. De advocaat krijgt een vast bedrag voor de zaak, waardoor je geen kosten hebt.

Gesubsidieerde rechtshulp in andere Europese landen

In andere Europese landen is het ook mogelijk om gesubsidieerde rechtshulp te krijgen. In België heet dit ‘gratuit advocaat’ en in Duitsland ‘Gesetzlicher Rechtsschutz’. In alle landen bestaat er een soortgelijk systeem als in Nederland. Als je recht hebt op gesubsidieerde rechtshulp, kun je een advocaat inschakelen die betaald wordt door de overheid.

Een pro deo advocaat kan je helpen met juridische zaken, zoals een echtscheiding of arbeidsconflicten. Een advocaat van onvermogen is geschikt voor mensen met een laag inkomen die geen recht hebben op een pro deo advocaat. In andere Europese landen heb je ook recht op gesubsidieerde rechtshulp, waardoor je toch een advocaat kunt inschakelen als je de kosten niet kunt betalen.

Wil je meer weten over de kosten van een advocaat? Kijk dan op Advocatenkosten.nl. Hier vind je informatie over de tarieven van advocaten in Nederland, België en Duitsland. Zo heb je een goed beeld van de kosten van een advocaat en kun je de beste keuze maken.

Met een pro deo advocaat, advocaat van onvermogen en andere gesubsidieerde rechtshulp in Europa heb je toch de mogelijkheid om een advocaat in te schakelen als je de kosten niet kunt betalen. Op de website Advocatenkosten.nl vind je meer informatie over tarieven van advocaten in Nederland, België en Duitsland.

kantoor vergadering